The exciting transformation of Bracknell’s Town Centre is well underway and we got the chance to experience the development progress and learn more about how the development will look once it is completed on Revo’s study tour of The Lexicon last week.

The scheme is the first former post-war New Town to be comprehensively master planned, demolished, re-built and re-configured and include 580,000 sq ft of new shopping dining and leisure, to be known as The Lexicon Bracknell. The £240 million investment is being made by The Bracknell Regeneration Partnership, a joint venture between Legal & General, Schroder UK Real Estate Fund and Bracknell Forest Council.

The scheme will completely change the face of the town centre with a cinema, 16 retail and 20 food and beverage units. The new destination will create a boost for the area and aims to increase the dwell time in the town centre by making Bracknell a place that people want to visit and stay.

The marketing suite projected the overall feel of the new development through a forest theme as the development is surrounded by woodland, which we could see from the marketing suite on the thirteenth floor. The development also utilises a lot of wood along the fascia’s of the Fenwick and Marks & Spencer buildings. For example, there was a piece from the outside of the Fenwick building on display in the marketing suite, which is going to be lit up through circular holes on the front of the building.

There was a real sense within the marketing suite about how the whole development will look through the display of the types of materials being used, CGi images and the positioning of the marketing suite looking over the development as it happens.

As part of the Revo study tour we were also able to go on a site tour of the development, giving us a sneak preview inside Fenwick, Marks & Spencer and the new cinema. Although the highlight of our day was definitely trying out the virtual reality headsets, which made you feel like you were walking through the development itself.

We can’t wait to see the completed project!